Zawartość tej strony wymaga nowszej wersji programu Adobe Flash Player.

Pobierz odtwarzacz Adobe Flash

O Firmie Oferta Przepisy Kontakt
 
  1. Torcik orzechowy
    Składniki: 1 kostka margaryny, 1,5szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 15dag. rozdrobnionych orzechów arachidowych, 1 kieliszek spirytusu.
    Wykonanie: Utrzeć wszystkie składniki na gładką masę, przełożyć wafle, przycisnąć deseczką, obciążyć i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

  2. Torcik czekoladowy.
    Składniki: 15dag. margaryny, 1,5 szklanki cukru pudru, 3 żółtka, 15dag. gorzkiej czekolady, 1 kieliszek spirytusu.
    Wykonanie: Czekoladę rozpuścić. Utrzeć margarynę z żółtkami, dodać cukier i czekoladę, na koniec ucierania dodać spirytus. Przełożyć wafle masą, obciążyć i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

  3. Rolada z wafli.
    Składniki: 1 galaretka(czerwona), 1,5 szklanki wody.
    Wykonanie: w 1,5 szklanki wody rozpuścić galaretkę i postawić w chłodnym miejscu, aby zastygła.
    I Masa (kakaowa):
    Składniki: 2 kwadratowe wafle, 3 paczki herbatników, 2 łyżki kakao, ½ szklanki cukru kryształu, 1 szklanka mleka.
    Wykonanie: herbatniki zmielić lub zgnieść wałkiem. Mleko zagotować z cukrem i kakaem, do gotującej się masy dodać herbatniki i dobrze wymieszać. Jeszcze ciepłą masą smarować wafle.
    II Masa (kokosowa lub orzechowa):
    Składniki: ½ kostki masła, ½ szklanki cukru pudru, 5 dag. wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów, 5 łyżek mleka.
    Wykonanie: Mleko zagotować, dodać wiórki kokosowe lub orzechy i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone mleko z wiórkami kokosowymi lub orzechami.

    Na wafel posmarowany masą kakaową nałożyć masę kokosową lub orzechową. Galaretkę pokroić w paski, położyć na brzegu wafla i zwinąć roladę. Schłodzić w lodówce.

  4. Babeczki nadziewane (słone)
    Przygotować farsz pieczarkowy lub mięsny. Napełnić farszem korpusy kruche słone, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
    Podawać na ciepło z barszczykiem czerwonym.

  5. Babeczki nadziewane na słodko
    Przygotować galaretkę. Gdy trochę przestygnie napełnić nią do połowy korpusy kruche słodkie i odstawić do zastygnięcia. Po zastygnięciu uzupełnić bitą śmietaną i kawałkami owoców.
 

Copyright by P. P. H. FOREST, ul. Krakowska 52, 32-340 Wolbrom
Wafle tortowe, andruty, wyroby cukiernicze